🧠Neurodiversiteit

Het standaardbrein bestaat niet. Mensen met een hoogsensitief brein bijvoorbeeld merken subtiele details eerder op dan anderen. Dit geldt niet alleen voor sensorische prikkels zoals geuren of geluiden, maar ook voor emotionele, sociale of omgevingsprikkels. Daarnaast verwerken ze informatie die binnenkomt grondiger en nauwkeuriger in de hersenen. Ze schakelen meerdere hersengebieden in als zij een taak verrichten en koppelen informatie die binnenkomt aan ervaringen en informatie die ze al hebben. https://jouwhsp.nl/denken-en-stress/

Mensen met een niet-hoogsensitief brein doen dat laatste ook, maar met een mindere intensiteit.

Meer details opmerken, een diepere verwerking van informatie plus een intense reactie daarop kan voor overprikkeling zorgen. Een HSP presteert bijvoorbeeld vaak beter op een bepaalde taak, maar heeft er ook meer stress van dan iemand die niet-hoogsensitief is en eenzelfde taak uitvoert.

Bij neurodiversiteit horen o.a. ook mensen met autisme en AD(H)D. Deze worden nogal eens op een lijn gezet met hoogsensitiviteit. Maar autisme en AD(H)D en de relatie met hoogsensitiviteit is nog nauwelijks wetenschappelijk onderzocht. Wat we wel al weten is dat ze zeker niet hetzelfde zijn. Wat ze met elkaar gemeen hebben is de gevoeligheid voor prikkels en de kans op overprikkeling. Daarnaast heeft ieder brein zo zijn eigen kwaliteiten en uitdagingen.

Iedereen is anders

Elke manier van denken, of informatie verwerken, heeft zijn eigen kwaliteiten en uitdagingen. Dat geldt voor iemand met autisme, die bijvoorbeeld bijzonder goed kan focussen op een taak. Maar minder goed in staat is om emoties bij anderen te herkennen. Of iemand met AD(H)D die creatieve ideeën heeft en out of the box denkt, maar tevens door impulsiviteit niet altijd de beste beslissing neemt. Een ‘pausing to check’ bij het nemen van een beslissing zien we juist bij hoogsensitiviteit en niet bij AD(H)D. En een groot empathisch vermogen, zoals we zien bij HSP, missen we bij autisme.

Helaas worden HSP nog wel eens met een verkeerde diagnose naar huis gestuurd, omdat er onder zorgprofessionals weinig kennis is over hoogsensitiviteit. Er wordt dan de diagnose autisme of AD(H)D vastgesteld, terwijl dat niet klopt. Daarom is er meer wetenschappelijk onderzoek nodig. HSP, autisme en ADHD hebben overprikkeling met elkaar gemeen, maar dat wil niet zeggen dat ze hetzelfde zouden zijn.

Wil je meer weten over het brein van hoogsensitieve mensen ga dan naar https://sensitivityresearch.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *