Hoogsensitiviteit wordt vaak als iets negatiefs afgespiegeld. Dat komt o.a. omdat het gangbare idee over hoogsensitiviteit in wetenschappelijke theorieën meestal suggereert dat HSP, vooral gebukt gaan onder negatieve ervaringen bv. doordat ze gevoeliger zijn voor een slechte opvoeding of sterker reageren op stressvolle gebeurtenissen in hun leven. Daar komt bij dat HSP informatie op een dieper niveau in de hersenen verwerken waardoor ze gemakkelijker overprikkeld raken. Vooral als ze moeten presteren in chaotische omstandigheden. Dit alles heeft voor een stigma gezorgd op de negatieve aspecten van hoogsensitiviteit.

Bovendien leven we in een westerse maatschappij waar een eigenschap als gevoeligheid, net als introversie, niet bijzonder wordt gewaardeerd. Extraversie daarentegen is hier de norm. Leef je in een land als Japan, dan is eerder introversie de norm. Hoewel er ook extraverte HSP zijn, is 70% waarschijnlijk introvert. Zij moeten zich daarom vaak aanpassen aan een cultuur die sterk gericht is op extraverte mensen. Dit versterkt het stigma op de negatieve aspecten van hoogsensitiviteit ook nog eens.

Er is meer balans nodig tussen negatieve en positieve aspecten van hoogsensitiviteit.

Focus op positieve aspecten is nodig

Door de focus steeds te leggen op negatieve aspecten zoals overprikkeling of gevoeliger zijn voor een negatieve omgeving, worden positieve aspecten van hoogsensitiviteit onderbelicht. Gelukkig leggen recente studies zoals die van Corina Greven of van Véronique de Gucht, de focus meer op de positieve kanten van hoogsensitiviteit.

Er is zelfs een nieuwe vragenlijst ontwikkeld om te testen of je hoogsensitief bent met meer aandacht voor de positieve aspecten van hoogsensitiviteit. Deze SPSQ: de Sensory Processing Sensitivity Questionnaire, is ontwikkeld door Véronique de Gucht en collega’s (2022). Deze nieuwe HSP-scale biedt daardoor een completer beeld van hoogsensititiviteit, waarin ook mensen die vooral deze positieve aspecten ervaren zichzelf kunnen herkennen.

Sensorische gevoeligheid voor (subtiele) zintuiglijke prikkels; interne lichamelijke prikkels en externe prikkels heeft voordelen. Zo neem je sneller waar dat je honger of pijn hebt, maar merk je ook sneller de heerlijke geur van vers gebakken brood op.
Sensorisch comfort is bij uitstek een waardevolle factor. Als geen ander kun je genieten van hele kleine dingen zoals een kop thee of ‘verdwijnen’ in een boek of film.
Ook de sociaal-affectieve factor is een voordeel. Een HSP verplaatst zich gemakkelijk in iemand anders (empathie) en voelt aan hoe het werkelijk met de ander gaat.
Tot slot is intens kunnen genieten van schoonheid op vele gebieden zoals; muziek, kunst of natuur een groot goed.

Deze SPSQ moet zorgen voor meer balans tussen negatieve en positieve aspecten van hoogsensitiviteit.

Wil je meer lezen over de test: https://jouwhsp.nl/positieve-hsp-test/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *