In het hsp-brein zijn de zogenaamde spiegelneuronen actiever aan het werk dan in een niet hsp-brein. Ben jij een HSP dan kan dit in je voordeel werken, omdat spiegelen je helpt het perspectief van de ander te ervaren. Daardoor kun je goed functioneren in een sociale groep. Spiegelen zorgt waarschijnlijk ook voor meer begrip voor de emoties van anderen (empathie).

Maar dat is niet het hele verhaal. Emoties zijn ook aanstekelijk. Je raakt zelfs besmet met de emotie van een ander. Emotional contagion heet dat in wetenschappelijke taal. Dit gaat over de neiging van de mens om andermans uitingen van emotie over te nemen en daardoor in dezelfde gemoedstoestand te geraken. Denk maar eens aan hoe aanstekelijk de lach van je zus of vriendin is en je samen in de slappe lach beland. Maar waarom hebben HSP meer last van de emoties van een ander dan niet-HSP?

Wat gebeurt er in de communicatie

In de communicatie met iemand letten we onbewust op gelaatsuitdrukkingen en emoties van de ander. Als je hoogsensitief bent neem je alle subtiele veranderingen in iemands gezicht scherp waar. Daarnaast neem je ook subtiele emotionele signalen bij een ander waar. Je bent vaak instaat om aan te voelen wat er echt in iemand omgaat. Een proces waarvan je je meestal niet bewust bent. Door alle informatie die je oppikt uit die veranderende gezichtsuitdrukkingen en emoties krijg je inzicht in hoe iemand zich voelt en kun jij je net zo gaan voelen als de ander.

Wanneer het gaat om iets plezierigs is die besmettelijkheid geen probleem natuurlijk. Niets zo fijn als samen flink kunnen lachen. Maar je spiegelt helaas ook de minder fijne gemoedstoestanden. Je wordt bijvoorbeeld verdrietig of somber als een ander dat is.

Actievere hersengebieden

Hoogsensitiviteit

De spiegelneuronen die zorgen voor de besmettelijkheid van emoties zitten in meerdere hersengebieden. Bovendien hebben HSP meer spiegelneuronen dan niet-HSP. Je kunt de ander daardoor goed aanvoelen.


Uit fMRI beelden in wetenschappelijk onderzoek (Acevedo et al 2014) weten we dat er meer hersengebieden geactiveerd worden in het hoogsensitieve brein die verband houden met emoties, emotionele herinneringen en emotieverwerking, dan bij mensen die niet hoogsensitief zijn. HSP reageren daardoor sterker op positieve, maar ook op negatieve emoties van een ander. Wil je wetenschappelijke blogs lezen over onderzoek? https://sensitivityresearch.com/

Ook andere hersengebieden die te maken hebben met het bewustzijn, motivatie en integratie van zintuiglijke informatie, worden meer geactiveerd dan bij een niet hoogsensitief brein. Daardoor is de beleving van een HSP intenser. Je kunt zelfs overprikkeld raken door de intense emotionele signalen van iemand anders. https://jouwhsp.nl/emoties/

Diepere verwerking

De sterke activatie in de verschillende hersengebieden zorgt voor een diepere verwerking van informatie. Het kenmerk bij uitstek van het hoogsensitieve brein.

Een nadeel van een sterkere activatie van hersengebieden die verband houden met emoties en emotieverwerking is het probleem dat je de grenzen tussen de ander en jezelf niet meer scherp hebt. Je kunt dan overspoeld raken door de emoties van degene met wie je bent. Zeker als het om mensen gaat van wie je houdt is dat soms lastig voor een HSP. Is een emotie die je sterk voelt van jou of is het van de ander, dat kan verwarrend zijn.

Het is daarom belangrijk om je niet te laten overspoelen met emoties die een ander heeft. Dat lukt beter als je bij heftige emoties van iemand zelf een stapje terug doet (figuurlijk). Compassie voor de ander hebben is natuurlijk altijd goed. Maar dat houdt niet in dat je de emotie net zo sterk als de ander moet ervaren.

Bovendien kun je beter naar iemand luisteren of iemand helpen als je je eigen emoties onder controle hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *