Tegenwoordig vallen veel klachten onder de term burn-out, dat zorgt voor verwarring. Misschien is de term ‘psychische vermoeidheid door het werk’ beter. Dat zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het begrip is nu te vaag volgens het CBS.

Het helpt namelijk niet als er een grote diversiteit aan klachten onder een burn-out valt. Vorig jaar bleken 1,3 miljoen werknemers last te hebben van burn-outklachten. Klachten die varieerden van af en toe slecht slapen tot extreme moeheid. Dat maakt het probleem onoverzichtelijk. Daarom gebruikt het CBS liever de term burn-out niet meer.

Maar heeft dat zin vraag ik me af. Wordt het misschien nog verwarrender als we ‘psychische vermoeidheid door het werk’ gaan gebruiken hoewel we weten dat ook privéomstandigheden een rol spelen bij het krijgen van psychische vermoeidheid of een burn-out?

Wat is een burn-out eigenlijk?

Er is sprake van veel lichamelijke en psychische klachten bij een burn-out, maar het is nog steeds onduidelijk wat het nu precies is. Het kan niet goed worden omschreven. Dingen als extreme moeheid, verlies van interesse in het werk of voortdurende twijfel aan je eigen capaciteiten horen er zeker bij.

Verder is er geen betrouwbare test voorhanden om een burn-out vast te stellen zegt psychiater en onderzoeker Christiaan Vinkers in zijn boek In de ban van een burnout. (2022).

De term burn-out kun je overigens ook niet vinden in de DSM V. De bijbel voor psychiaters en psychologen om een stoornis vast te kunnen stellen bij iemand zoals een angststoornis of een depressie.

Burn-out is het eindstadium van stressklachten

Volgens Vinkers is een burn-out een eindstadium met ernstige klachten waarbij iemand thuis komt te zitten. Burn-outklachten zijn lichte stressklachten volgens hem. Zoals slaapproblemen, piekeren of gespannenheid.

Werk zal echter een belangrijke factor blijven om een burn-out te krijgen. Werkdruk, conflicten, overwerken, emotioneel zwaar werk; ze dragen allemaal bij aan iemands werkbelasting. Hoe hoger die is, hoe meer kans op psychische klachten. Andersom is het ook zo dat mensen burn-outklachten krijgen door oorzaken die niets met hun werk te maken hebben. Door privéproblemen zoals echtscheiding of financiële problemen kun je het werk als steeds stressvoller gaan ervaren. Zo beland je in een vicieuze cirkel.

Is het dan wel zinvol om de term burn-out te reserveren voor ‘psychische vermoeidheid door werk’? Hoe kun je dan werkstress en privéstress van elkaar onderscheiden. Heb je veel problemen in de privésfeer waardoor je uitgeput raakt en kun je daardoor niet meer functioneren op je werk, hoe noem je dat dan?

En wat vinden mensen die nu thuis zitten met een burn-out van een wijziging in de naam ?Denk je een burn-out te hebben, maar ga je twijfelen of dit wel klopt. Dat kun je er nog net even bij hebben als je totaal de grip kwijt bent op je leven.

Hoogsensitieve werknemers

En wat als je hoogsensitief bent?

Een op de zeven Nederlanders heeft last van burn-outklachten, volgens de statistieken van TNO en CBS. En hoog sensitieve personen zijn nog gevoeliger voor een burn-out. 57% van de hoog sensitieven zegt een burn-out te hebben of te hebben gehad. https://jouwhsp.nl/denken en stress

Wat het werk belastend maakt kan oa komen door fysieke prikkels zoals veel geluid of een drukke werkomgeving. Ook de vele interacties met collega’s kunnen zorgen voor meer werkbelasting. HSP verwerken alle binnenkomende informatie op een diep niveau in de hersenen. Dit kost hen veel energie.

Het spreekt voor zich dat stress door privéomstandigheden voor hoogsensitieven niet zal helpen om goed te functioneren op het werk.

Wat doen we met de term burn-out?

Hoogsensitiviteit

Het begrip ‘psychische vermoeidheid door het werk’ is wel een verbetering, zegt Vinkers in een artikel in dagblad Trouw. “Hoewel de klachten van mensen niet uitsluitend terug te voeren zijn op het werk. Vaak spelen privé-omstandigheden evengoed een rol.”

Maar hoezo is die nieuwe term dan een verbetering? Wat heb je eraan en zorgt dit voor een andere benadering van het probleem?

Hoe je het begrip ook noemt er blijft een grote groep mensen bestaan die lijdt en geholpen moet worden. Ik hoop van harte voor hen dat de nieuwe term niet voor nog meer onduidelijkheid zal zorgen.

Wil je wetenschappelijke blogs lezen over hoogsensitiviteit ga dan naar: https://sensitivityresearch.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *