Als je hoogsensitief bent sta je gevoeliger in het leven en dat kan je soms het gevoel geven dat je kwetsbaar bent. Zeker omdat reacties van anderen wel eens vervelend kunnen zijn als je vertelt dat je hoogsensitief bent. Dan zul je volgens hen wel overgevoelig zijn en nergens tegen kunnen. Of een huilebalk of zelfs neurotisch zijn. Het is niet zo makkelijk om na zo’n reactie nog uit te leggen wat hoogsensitiviteit nu echt betekent.

Vertel je bijvoorbeeld dat je heel opmerkzaam bent. Of dat je hersenen op een diepgaande manier informatie verwerken, dan zal menigeen je glazig aankijken. Maar vertel je dat je gevoelig bent voor harde geluiden. Dat je niet tegen sterke parfumgeuren kunt. Of dat je liever mensenmassa’s vermijdt, dan kunnen mensen zich er al meer bij voorstellen. Al met al blijft het toch puzzelen wat en aan wie je vertelt dat je een HSP bent. https://jouwhsp.nl/mindful-leven/

Moet ik vertellen dat ik hoogsensitief ben?

Of je vertelt dat je hoogsensitief bent aan je vrienden of collega’s is een keuze. Het is goed je dat te realiseren. Wil je van hoogsensitiviteit geen issue maken, dan kun je dingen beter praktisch aan pakken. Bijvoorbeeld door op het werk te vertellen dat je graag af en toe een koptelefoon gebruikt omdat je last hebt van te veel geluiden om je heen. Voor jouw concentratie is die koptelefoon een voorwaarde om goed te kunnen werken. Je kunt je gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving op deze manier communiceren zonder de term hoogsensitief te gebruiken. Niet omdat je je voor hoogsensitiviteit moet schamen, maar omdat het best lastig uit te leggen is in een paar woorden.

Maakt het je kwetsbaar wanneer je vertelt dat je hoogsensitief bent?

Ja en nee. Het maakt je kwetsbaar omdat anderen misschien niet kunnen begrijpen wat hoogsensitiviteit precies inhoudt en verkeerde conclusies trekken. Er kan bijvoorbeeld gedacht worden dat jij een voorkeursbehandeling op het werk wilt krijgen. Hoewel dit helemaal niet jouw bedoeling is natuurlijk. Aan de andere kant maakt het je juist minder kwetsbaar als je vertelt dat je hoogsensitief bent omdat het je een sterk gevoel kan geven. Jij mag er zijn en gezien worden zoals je bent.

Waardoor wordt het gevoel van kwetsbaarheid versterkt als je hoogsensitief bent?

Ben je als kind niet opgegroeid in een omgeving die jouw hoogsensitiviteit begreep dan heb je niet meegekregen dat je goed bent zoals je bent. Werd je ook nog gepest op school of maakte je andere traumatische dingen mee dan is het heel moeilijk om veerkracht op te bouwen die je weerbaar maakt. Veerkracht bouw je op door een complex aantal factoren zoals je opvoeding, genen, culturele en sociale factoren en levensgebeurtenissen.

Tegenwoordig wordt er soms gezegd dat je zelf in de hand hebt hoe veerkrachtig je bent, maar er wordt te gemakkelijk aan voorbij gegaan dat veerkracht een cadeau is dat je wel of niet hebt meegekregen in je jeugd. Het ligt aan je persoonlijke geschiedenis waaraan jijzelf weinig of niets kon doen als kind.

Wil je vertellen dat je hoogsensitief bent doe dat dan alleen bij mensen die je vertrouwt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *