Als HSP kun je ‘out of the box ‘ denken. Dat kun je zien als een hoogsensitief talent. Gaandeweg ontwikkelt zich zo’n talent, maar dat gaat niet vanzelf. Daarom is bijvoorbeeld wachten op inspiratie tot je een geweldig idee krijgt niet handig. Wat je beter kunt doen lees je in deze blog.

Inspiratie

Sommige mensen denken dat ze op creatieve gedachten komen uit het niets. Dat noemen ze dan inspiratie. Anderen daarentegen denken juist dat ze door hard te werken en na te denken tot creatieve prestaties komen. Wat is de waarheid?

Volgens de wetenschap sprankelen creatieve ideeën op uit het onbewuste deel van het brein. In dat onbewuste zit van alles; indrukken die je hebt opgedaan, emoties, stukjes informatie over van alles en nog wat, herinneringen etc.

Het onbewuste

Het onbewuste houdt niet van al die losse brokjes informatie/kennis en begint daarom de boel te ordenen en verbanden te leggen. Er moet betekenis aan al die informatie worden gegeven. Is dat proces klaar dan stuurt het de uitkomst naar het bewuste deel van het brein. Op het moment dat dit gebeurt ervaren we vaak een Eureka-moment! Ineens wordt iets duidelijk.

Je brein de kans geven op zo’n moment van een creativiteit lukt het best als het in rust is. Bijvoorbeeld tijdens dagdromen, wandelen of als je even niets om handen hebt. Gepieker of stress geeft het onbewuste weinig kans orde op zaken te stellen. Daarom zijn periodes van inactiviteit voor je brein zo belangrijk.

Het HSP-brein in rust

Het deel van het brein dat vooral in rust actief is heet het Default Mode Network. (DMN)

Het DMN is een breinnetwerk dat actief wordt als er geen gerichte aandacht nodig is, zoals tijdens dagdromen. Uit onderzoek is bekend dat dit netwerk actiever is bij HSP.

Het DMN blijkt overigens ook actiever te zijn bij mensen die zeer creatief zijn of mensen met ADHD.

Kunstenaars hebben bij uitstek een creatieve geest. Ze maken muziek, schilderen, schrijven poëzie etc.

https://jouwhsp.nl/denken-en-stress/

HSP hebben een ‘open mind’

Het is alleen niet zo dat kunstenaars alleen door hun creatieve vaardigheden veel bereiken. Daarnaast werken ze meestal ook keihard. Ze zijn gedreven en zeer gemotiveerd.

Of HSP gemotiveerd of gedisciplineerd zijn hangt van hun persoonlijkheid af. Maar ze kunnen zeker creatief of ‘out of the box’ denken. Ze leggen verbanden, zien details die anderen niet zien en overzien meestal het grote geheel van iets.

Verder hebben ze een ‘open mind’; staan ze open voor nieuwe ervaringen. Iets dat je zeker nodig hebt om tot creatieve ideeën te komen.

Hoe geef je jouw creatieve geest een kans?

Een kunstenaar krijgt niet ineens een geniaal idee, meestal zijn daar al jaren van oefening aan vooraf gegaan. Heb je een talent voor tekenen dan moet je al vroeg in je leven hiermee in aanraking komen. Nieuwe technieken leren, werken met verschillende materialen etc. Je brein raakt op zo’n manier steeds meer gevoed en wordt gekneed in de goede richting.

Discipline, openheid en rust

Is je brein gevoed met al die ervaringen, heb je discipline om eraan te werken en sta je open voor nieuwe dingen dan kun jij ook tot mooie creaties komen. Daar moet je je brein echter wel de kans voor geven. Bijvoorbeeld door bewust even niets te doen of eens van omgeving te veranderen. Borrelt er dan een mooi idee op dan weet je waaraan je dat te danken hebt.

Bron: Ap Dijksterhuis: Inspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *