Mindful leven

Het klinkt wellicht wat zweverig, maar bewust of mindful leven is voor een HSP belangrijk. Reflecteren op je eigen gedrag, nadenken over het leven, is iets dat veel HSP’s van nature doen.
Bij bewust leven hoort ook dat je weet wat je talenten zijn en hoe je ze kunt inzetten in je werk, maar natuurlijk ook in het dagelijks leven. Net als talenten zijn ook jouw waarden in het leven van belang.

Talenten van HSP's

HSP’s waarderen op hun werk hun grote verantwoordelijkheidsgevoel het meest en thuis vooral hun zorgzaamheid, blijkt uit een recent onderzoek van Esther Bergsma (2021) onder 1800 HSP’s. Daarnaast zien zij hun empathisch vermogen en zelfreflectie als kwaliteiten van zichzelf.

Ontwikkel je talent

Een talent moet gezien en ontwikkeld worden. Een talent zoals bv. emotionele intelligentie (= het vermogen van empathie en het goed kunnen inschatten van sociale relaties), kan getraind worden.
Om een talent te laten groeien en bloeien is het belangrijk om de kans te krijgen je te ontwikkelen. Jouw talent moet gezien worden. Daarom is het zo belangrijk werk te doen wat je goed ligt en waarin jij op waarde geschat wordt door je werkgever.

Onderzoek jouw HSP-talenten en waarden

Om helder te krijgen wat jouw talenten en waarden zijn, kun je eens opschrijven wat voor jou belangrijk is in het leven; een waarde als zorgzaamheid bijvoorbeeld correspondeert met jouw talent ‘empathisch vermogen’. Niet dat je altijd voor iemand wilt zorgen, maar je verplaatst je gemakkelijk in iemand anders en ziet wat diegene nodig heeft. Ben je bijvoorbeeld leerkracht, dan is zo’n talent heel belangrijk.

Werk dat bij je past

Ben je hoogsensitief dan is het bedrijf en je werkplek daarbinnen erg belangrijk.
Een goede match tussen jouw behoeften als HSP en de werkomgeving doet jouw talenten floreren.
Omgekeerd is het eveneens het geval. Is er een mismatch tussen jouw behoeften zoals autonomie of een fijne werksfeer en het bedrijf waarin je werkt dan heb jij daar als HSP meer last van dan iemand die niet-HSP is.

“Een hoogsensitief persoon heeft veel kwaliteiten “Maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om in een boom te klimmen, zal hij zijn hele leven denken dat hij dom is”