Valt het je ook op dat mensen tegenwoordig vaak van nare gebeurtenissen vooral het positieve willen  zien? Mij wel en daardoor viel mijn oog op een boek van psychologe Whitney Goodman: Giftige positiviteit. Hoe je omgaat met lastige situaties en gevoelens in een wereld die negativiteit wil uitbannen.

Obsessie

We zijn geobsedeerd door geluk en positiviteit tegenwoordig vindt Goodman. Als je daar niet aan meedoet word je onmiddellijk door een ander terecht gewezen.
Vertel je dat je ontslagen bent en dat je het daarmee moeilijk hebt dan wijzen anderen je er al snel op dat je wel veel van de nare gebeurtenis geleerd zal hebben. Of dat je dankbaar moet zijn voor wat je wel allemaal hebt.
Afgezien van het feit dat zo’n opmerking heel onprettig is, is er ook nog iets anders aan de hand met dit soort dooddoeners.

Positive vibes only

Eigenlijk zit er een verborgen boodschap in zegt Goodman. En die boodschap is Jij bent verkeerd bezig! Of Jij geeft mij een ongemakkelijk gevoel door jouw ‘negativiteit’. Als gevolg daarvan gaan mensen hun taalgebruik aanpassen is mijn ervaring. Het verliezen van een baan wordt dan ‘vervelend’ genoemd en een echtscheiding ‘lastig’. Ze zijn bang geworden om negatief over te komen. En zeggen bijvoorbeeld niet dat ze zich verdrietig of boos voelen.

Heftige emoties

Als je hoogsensitief bent denk je soms dat jouw emotionele reacties niet kloppen. Jouw emoties zijn vaak intenser en heftiger dan van anderen bij vergelijkbare gebeurtenissen. De trend om vooral het positieve van nare dingen te zien doet daar nog een schepje boven op.
Dat kan ervoor zorgen dat jij je een buitenbeentje of loser voelt omdat jij iets voelt wat je niet ’hoort’ te voelen.

Het leven is imperfect

Het zou niet alleen hoogsensitieven helpen als er meer ruimte komt voor het uiten van ‘negatieve’ emoties. Dat zou voor iedereen heel gezond zijn. Het ontkennen of verdringen van verdriet, angst, boosheid etc. is voor je geest en je lichaam ongezond.

Het wordt tijd dat we erkennen dat het leven imperfect is en dat je verdriet mag voelen als je relatie stuk loopt of boosheid wanneer je je baan verliest en dat je niet direct in de modus hoeft te schieten van een krampachtige positiviteit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *