Dat je je persoonlijkheid zou kunnen veranderen is een mythe. Wat goeroes je er ook over wijs willen maken. Lees erover in de nieuwe blog van JouwHsp

Jezelf veranderen lukt nauwelijks

Was ik maar wat socialer of was ik maar wat minder emotioneel, verzucht je soms als HSP. De eigenschappen van een ander lijken zo aantrekkelijk en misschien als je maar je best doet lukt het jou ook om bijvoorbeeld wat extraverter te worden. Hoewel er regelmatig door allerlei goeroes wordt beweerd dat je je persoonlijkheid kunt veranderen als je dat wilt, blijkt dat uit wetenschappelijk onderzoek niet of nauwelijks mogelijk te zijn.

Je persoonlijkheid krijg je voor 50% mee door je genen. De andere 50% wordt gevormd door je opvoeding, omgevingsfactoren, zoals school, vrienden, tijd en cultuur. Dat alles draagt bij aan het vormen van je persoonlijkheid. Zo rond je 22ste jaar verandert er niet veel meer in die karakteristieke eigenschappen.  Ook je hoogsensitieve temperament zal niet veranderen. Genen

Hoogsensitiviteit is een aangeboren temperament en maakt deel uit van je persoonlijkheid. Je jeugdjaren en de opvoeding die je hebt gehad spelen ook een belangrijke rol in hoe je persoonlijkheid vorm krijgt. Hoogsensitieve kinderen worden vaak gezien als verlegen, omdat ze de kat uit de boom kijken in een nieuwe situatie. Ze kijken bijvoorbeeld eerst even hoe iets in z’n werk gaat voordat ze aan een spelletje willen meedoen. Krijg je vaak te horen als kind dat je verlegen bent dan draagt dit bij aan hoe jouw persoonlijkheid zich ontwikkelt.

Soms ben je bereid om je anders te gedragen dan normaal omdat je denkt dat het je zal helpen bepaalde doelen te bereiken. Bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek voor een baan die je heel graag wilt hebben.

Faken kost bakken energie

Je kunt je introverte gedrag dan wel wat oprekken en het principe ‘fake it till you make it’ toepassen. Je haalt daarvoor alles uit de kast en gaat over je introverte grenzen heen. Dat lukt je wel, maar naderhand ben je doodop en kost het veel tijd om weer op te laden. Voor een keertje is dat geen probleem.

Stress

Probeer je daarentegen vaak jouw introverte zelf aan te sporen tot extravert gedrag dan kan dat op den duur voor stress zorgen. Je houdt het niet vol om altijd een rol te spelen die eigenlijk niet bij je past. Afgezien daarvan blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat je zelfs na een intensieve training van enige maanden maar een ietsie pietsie verandert in je persoonlijkheid. Van een noemenswaardige verandering is geen sprake.
Zonde van alle moeite toch?

Levensgebeurtenissen en ouder worden

Toch verandert je persoonlijkheid op een andere manier wel een beetje naarmate je ouder wordt. Onder invloed van hormonen kun je bijvoorbeeld wat milder worden dan in je jongere jaren. Al is dat zeker niet bij iedereen het geval. Ook heftige gebeurtenissen in iemands leven kunnen voor een verandering zorgen. Door een ernstige ziekte bijvoorbeeld.

Hoogsensitiviteit en emoties

Maar mocht je soms hopen dat je minder hoogsensitief gaat worden als je ouder wordt dan moet ik je teleurstellen. Hoogsensitiviteit is een temperament dat je je hele leven hebt. En dat net zo bij je hoort als introvert of extravert zijn. En daar is niets mis mee. Je bent gewoon goed zoals je bent. Een mooie orchidee.

Dat neemt niet weg dat je er soms flink van kunt balen om een HSP te zijn. Als je weer eens een huilbui hebt of wanneer je hoofd overloopt van alle binnenkomende prikkels. Het is dan goed om te weten dat je, naarmate je ouder wordt, emotioneel stabieler wordt. Dat geldt met name voor vrouwen. Overigens ook bij niet hoogsensitieve vrouwen.

Misschien is dat een troost.

Wil je wetenschappelijke blogs lezen over hoogsensitiviteit? https://sensitivityresearch.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *