Je hoort wel eens dat hoogsensitiviteit misschien wel met narcisme te maken heeft. Nu denk ik dat ieder mens soms last heeft van ik-gerichte trekjes. Denk maar eens aan af en toe egoïstisch zijn of jaloers op iemand die het beter heeft dan jij. Niets menselijks is ons HSP vreemd ,toch?

Volgens wetenschappelijk onderzoeker Michael Pluess van de Queen Mary University in Londen is hoogsensitiviteit een persoonlijkheidskenmerk ‘van de hogere orde’, een eigenschap die naast andere eigenschappen bestaat en ze overkoepelt. Iemand kan dus best hoogsensitief zijn én extravert, of hoogsensitief en narcistisch.

😅Maar hoogsensitiviteit is niet hetzelfde als narcisme

Narcisme is een persoonlijkheidskenmerk waarbij iemand een overdreven gevoel van eigenwaarde heeft en een sterke behoefte aan bewondering. Narcisten zijn vaak gericht op zichzelf en hebben weinig empathie voor anderen. Dat noemen we dan een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Hoogsensitiviteit daarentegen is geen stoornis, maar een persoonlijkheidskenmerk waarbij iemand gevoeliger is voor prikkels uit de omgeving en deze prikkels diepgaander verwerkt. Dit kan leiden tot intensere reacties op situaties. Hoogsensitieve personen hebben vaak een groot inlevingsvermogen en zijn gericht op anderen.

HSP is juist gericht op de ander

😕Soms wordt beweerd dat HSP juist op zichzelf gericht zouden zijn, omdat ze voortdurend bezig zijn met hetgeen voor overprikkeling kan zorgen. Of dat ze ervan uitgaan dat iedereen begrip moet hebben voor hen. Maar dat beeld klopt totaal niet.
HSP zijn juist gericht op anderen, maar niet om bewonderd te worden.

Gericht op de ander en empathisch en dat geldt juist niet voor een narcist!

❤️Het is belangrijk om te begrijpen dat HSP gericht zijn op anderen en zich goed kunnen inleven in een ander. Ze zijn vaak zeer empathisch. Het is logisch dat ze hun grenzen willen bewaken om overprikkeling te voorkomen. Dit betekent echter niet dat ze alleen maar met zichzelf bezig zijn of dat anderen altijd begrip moeten tonen.

😊HSP hebben verder geen speciale behandeling nodig. Het is goed om te weten dat Elaine Aron in haar blog https://hsperson.com/ schrijft dat het doorslaan in het vermijden van prikkels meestal te maken heeft met traumatische jeugdervaringen en niet met de eigenschap zelf. Dit kan helpen om misverstanden over HSP te voorkomen, zoals dat HSP en narcisme hetzelfde zouden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *