We denken graag dat succesvol zijn alles te maken heeft met hard werken en kansen grijpen. Maar wist je dat succesvol zijn voor een groot deel van geluk en toeval afhangt.

Genen en omstandigheden

Jouw genenpakket speelt een grote rol of je succesvol kunt worden in je leven. Eigenschappen zoals intelligentie, vaardigheden en zelfs discipline krijg je voor zestig procent mee via je genen en voor veertig procent via de omstandigheden in je eerste zeven levensjaren. ‘Na dat zevende jaar komt er bijvoorbeeld wat discipline betreft nauwelijks meer iets bij,’ zegt Huub Buijssen in zijn boek “Waarom succes een kwestie van geluk is.” Je begint als kind dus al met een voorsprong als veel seinen op groen staan.

De tijdsgeest en de juiste mensen

Verder bepaalt ook de tijdsgeest volgens hem of je succes hebt; lanceer je bv. als frisse start-up een bijzonder product, dan is het maar net of het daar het juiste moment voor is. Je kan met je product in een gat in de markt springen, maar even zo goed is een ander je net voor. Dan was iemand anders precies op het goede moment op de juiste plaats en profiteerde van een toevallige combinatie van gunstige factoren.

Factoren zoals het hebben van een specifiek talent en de discipline om hard te werken. In combinatie met een goede opleiding en de juiste mensen ontmoeten, die je verder kunnen helpen. Dit alles is geluk.

Dit wil je liever niet horen, heel begrijpelijk. Omdat je altijd hard werkt ben je ervan overtuigd dat jouw succes je eigen verdienste is. Andere factoren die aan jouw succes hebben bijgedragen zie je gemakkelijk over het hoofd.

De rol van geluk

Sommigen worden met veel kwaliteiten geboren en anderen met weinig. Of je wiegje in Amsterdam-Zuid heeft gestaan of in de Haagse Schilderswijk. Of je een goede opvoeding hebt gehad en goed onderwijs hebt genoten. Of je de tijd mee hebt en wie er op je pad komt. Zoveel factoren spelen mee of je succesvol kunt worden. Om nog maar te zwijgen over het hebben van een goede gezondheid om uberhaupt te kunnen werken.

Maar ik werk zo hard

Omdat je altijd hard werkt ben je ervan overtuigd dat jouw succes je eigen verdienste is. Maar ook in staat zijn om hard te kunnen werken wordt voor het grootste deel bepaald door je genen en omstandigheden in je eerste levensjaren. “Na dat zevende jaar komt er bijvoorbeeld wat discipline betreft nauwelijks meer iets bij,” zegt Buijssen.

Misschien zit je nu te balen.
Maar als we ons meer bewust zijn van de rol die toeval en geluk spelen in succesvol zijn dan zorgt dat er hopelijk voor dat we milder voor onszelf worden. Dat we onszelf niet eindeloos bekritiseren als we niet zo succesvol zijn. En ook meer compassie hebben met anderen die minder succesvol zijn. Dan kan ook de mythe dat je alles kunt worden wat je wilt over boord.

Je kunt niet alles worden wat je wilt


Je kunt nu eenmaal niet alles worden wat je wilt als je maar hard werkt. Het leven is nauwelijks maakbaar. Dat is misschien jammer, maar kan je ook veel rust bezorgen. Voor een HSP goed om eens over na te denken. https://jouwhsp.nl/mindful-leven/

Wil je wetenschappelijke blogs lezen over hoogsensitiviteit? https://sensitivityresearch.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *