Als HSP ben je regelmatig kritisch op je eigen functioneren. Niks mis mee zou je denken, maar je kunt er ook in doorslaan. Dan wordt je je zo bewust van wat je beter had kunnen doen, dat je te zelfkritisch wordt.

Ben je te zelfkritisch dan wordt het moeilijk als anderen je negatieve feedback geven. Het voelt dan of je geen fout had mogen maken en kunt het niet zien als opbouwende feedback waar je je voordeel mee kunt doen. Dat maakt het voor je omgeving soms ook lastig om eerlijke feedback te geven. Met deze tips zorg je voor meer balans.

Talenten en Valkuilen

3 Tips om minder zelfkritisch te worden

Hoogsensitiviteit
  • Zet jezelf in je hoofd op een afstandje; dus als een buitenstaander kijken naar wat er in je hoofd gebeurt. Vergelijk het bijvoorbeeld met een storm die je voorbij het raam ziet razen in plaats van een storm waar je met lijf en leden midden in zit. Dat is een heel andere ervaring.
  • Schrijf op wat je dwarszit, zet je jouw hersenspinsels op papier of in je laptop, dan is het uit je hoofd en neem je er gemakkelijker afstand van.
  • Blijft het zeuren? Zoek afleiding. Ja zo simpel kan het zijn. Kijk naar een film waar je helemaal in opgaat of lees een boek waarin je jezelf kunt verliezen. Alles wat jouw hoofd helemaal in beslag neemt is ok, behalve dan je innerlijke zeurkous

Weg met dat zeurstemmetje

Als je niet oppast kan het met de zelfkritiek zelfs zover gaan dat het je functioneren in de weg zit. Altijd is er dan dat zeurstemmetje in je hoofd dat vertelt dat je het ‘weer niet goed hebt gedaan.’ Om maar eens een bekend giftig zinnetje als voorbeeld te nemen.

Het maakt je gevoelig voor iedere (ogenschijnlijke) afwijzing in je omgeving. Op die manier wordt bijvoorbeeld een gapende collega tijdens een vergadering als jij iets zegt al snel een aanwijzing dat jouw inbreng niet boeiend is. En trek je ten onrechte de conclusie dat je toch niets interessants te vertellen hebt. Maar misschien heeft die collega gewoon een beroerde nacht achter de rug door een huilende baby of zo. Zo’n relativering van wat er achter iemands gedrag kan zitten mis je dan doordat jouw zelfkritiek op scherp staat.

Reden te meer om jouw te kritische zeurstemmetje af en toe de nek om te draaien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *