Wist jij dat HSP vaak pas na hun 30ste ontdekken dat ze hoogsensitief zijn?

Heb jij pas na je 30ste ontdekt dat je hoogsensitief bent? Je bent niet de enige. Veel mensen komen er pas achter dat ze hoogsensitief zijn in een moeilijke periode in hun leven. Bijvoorbeeld bij een burn-out of relatiebreuk. Hoogsensitiviteit is soms een last maar ook een lust. Het is een verborgen schat die je kunt ontdekken en gebruiken om je leven te verrijken.

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die je al vanaf je geboorte hebt. Je neemt meer prikkels waar en verwerkt ze dieper dan andere mensen. Je hersenen werken namelijk anders dan bij mensen die niet hoogsensitief zijn. Prikkels zijn bijvoorbeeld geluiden, licht, geuren, emoties of gedachten. Je ervaart alles heel intens. Hoogsensitiviteit is een eigenschap die normaal verdeeld is over de bevolking. Het komt voor bij ongeveer 20% van de mensen.

Het is deels erfelijk (45%) en deels beïnvloed door je omgeving (55%)

Het hangt ook samen met andere persoonlijkheidskenmerken, zoals neuroticisme en openheid. Neuroticisme gaat over hoe snel je negatieve emoties ervaart, zoals angst of boosheid. Openheid gaat over hoe nieuwsgierig en avontuurlijk je bent naar nieuwe ervaringen of ideeën. Soms wordt er gezegd dat hoogsensitiviteit hetzelfde is als neuroticisme, maar dat klopt niet. Er is wel een kleine relatie met neuroticisme. Ook is er een verband gevonden tussen openheid en hoogsensitiviteit. https://jouwhsp.nl/genen/

Meestal ontdek je het pas na je 30ste

Veel mensen ontdekken pas na hun 30ste dat ze hoogsensitief zijn. Vaak in een moeilijke periode in hun leven. Het kan dan veel duidelijkheid geven over wie je bent en hoe je ermee om kunt gaan. Het is goed om te weten dat je als HSP gevoeliger bent voor stress, dan kan je hiermee rekening houden.

Als hoogsensitief persoon (HSP) ben je gevoeliger voor stress, maar heb je ook veel talenten: Je hebt veel empathie: je kan je goed inleven in anderen en weet wat ze nodig hebben. Je hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel: Je doet je best om alles goed te doen en houdt rekening met anderen. Je kunt creatief denken: je komt met originele oplossingen en ideeën voor problemen of uitdagingen. Je neemt veel details waar: je ziet dingen die anderen over het hoofd zien en let op kleine signalen of veranderingen. Je hebt oog voor het grote geheel: je ziet hoe alles met elkaar samenhangt en wat de gevolgen zijn van bepaalde acties.

Eigenschappen die de wereld nodig heeft!

Wil je meer weten over wetenschappelijk onderzoek naar HSP en genen ga dan naar:

de website https://sensitivityresearch.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *