Het Ontdekken van Hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve personen (HSP’s) ervaren vaak een diep gevoel van ‘anders’ zijn. Dit gevoel kan worden versterkt door maatschappelijke druk om te voldoen aan normen die niet altijd overeenkomen met hun eigen behoeften en waarden. Hoogsensitiviteit wordt soms ontdekt na een ingrijpende levensgebeurtenis, zoals een burn-out of een relatiebreuk. Deze momenten kunnen dienen als een katalysator voor zelfonderzoek, waarbij HSP’s zich bewust worden van de rol die hoogsensitiviteit in hun leven speelt.

Het Belang van Zelfbewustzijn

Dit bewustzijn biedt een helder perspectief op wie je bent en hoe je kunt floreren in een wereld die niet altijd begripvol is voor hoogsensitieve mensen. Het omarmen van hoogsensitiviteit is een waardevolle stap op de reis naar zelfbegrip en acceptatie. Het gevoel van anders zijn bij HSP’s is een cruciale factor die het proces van zelfbewustzijn in gang zet.

Van jongs af aan ervaren zij een intensere waarneming van hun omgeving, wat soms kan leiden tot gevoelens van isolatie en onbegrip. Vooral in de adolescentie kan dit het geval zijn. Het is niet ongebruikelijk dat je als HSP je eigen behoeften en verlangens opzij zet om bij anderen te passen. Dit kan resulteren in verkeerde carrière keuzes en een gevoel van vervreemding van jezelf. Pas wanneer je je echt bewust wordt dat je hoogsensitief bent, begint de zoektocht naar werk dat beter aansluit bij jouw behoeften en levensdoelen.

Hoogsensitiviteit: Geen Probleem, maar een Kenmerk

Het is cruciaal om je bewust te zijn dat je hoogsensitief bent om het leven te leiden dat je voor ogen hebt. Door te begrijpen dat je veel waarneemt in je omgeving en hoe je informatie verwerkt, kun je beter omgaan met momenten van overstimulatie of intense emotionele reacties. Het is echter niet de bedoeling om hoogsensitiviteit als een probleem te zien, maar eerder als een kenmerk dat zowel uitdagingen als voordelen met zich meebrengt.

Hoogsensitiviteit biedt ook voordelen en talenten, zoals openstaan voor nieuwe ervaringen, snel verbanden kunnen zien, details opmerken, empathisch zijn en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Deze eigenschappen zijn waardevol voor de wereld om ons heen. Het is belangrijk om te erkennen dat bepaalde werkomgevingen of situaties overweldigend kunnen zijn voor HSP’s, zoals werken in een kantoortuin of een slechte werksfeer.

Het Onderzoeken van Hoogsensitiviteit

Als je vermoedt dat je hoogsensitief bent, is het belangrijk om dit grondig te onderzoeken. Er zijn betrouwbare tests beschikbaar, zoals die op de website van Sensitivity Research. https://www.sensitivity research.com Maar onthoud, tests vertellen niet alles en zijn vaak te veel gericht op de negatieve aspecten van hoogsensitiviteit.

De Sensory Processing Sensitivity Questionnaire (SPSQ)

Veronique de Gucht en haar team hebben een nieuwe vragenlijst gemaakt, de Sensory Processing Sensitivity Questionnaire (SPSQ). Deze vragenlijst helpt om een beter beeld te krijgen van hoogsensitiviteit door zowel de positieve als negatieve aspecten te bekijken:

  1. Zintuiglijke Gevoeligheid: Hoe snel merk je kleine veranderingen op, zowel in je lichaam als om je heen? Bijvoorbeeld, merk je meteen als je keel droog is? Of zie je kleine details die anderen misschien niet zien?
  2. Zintuiglijk Welbevinden: Hoeveel geniet je van ontspannende activiteiten?
  3. Sociaal-Affectieve Gevoeligheid: Merk je snel hoe andere mensen zich voelen? Zie je bijvoorbeeld als iemand verdrietig is, ook al probeert die persoon te glimlachen?
  4. Esthetische Gevoeligheid: Word je snel geraakt door kunst, zoals muziek of schilderijen?
  5. Zintuiglijk Onbehagen: Voel je je snel gestoord door sterke prikkels, zoals fel licht, hard geluid of sterke geuren?
  6. Emotionele en Fysieke Reactiviteit: Reageer je sterk als er veel dingen tegelijk gebeuren? Word je bijvoorbeeld nerveus?

De Toekomstige App

Er wordt ook een app van deze vragenlijst gemaakt. Deze app bevindt zich nog in de testfase, maar het ziet er veelbelovend uit. Wanneer de app klaar is, kun je de vragenlijst online invullen en direct feedback krijgen. Je krijgt dan een overzicht van je scores op de verschillende onderdelen. Op deze manier kun je zien hoe de positieve en negatieve aspecten van hoogsensitiviteit bij jou in balans zijn.

Heroriëntatie op Werk en Levensdoelen

HSP’s ontdekken vaak pas rond hun dertigste dat ze hooggevoelig zijn, wanneer studie- en carrière keuzes al zijn gemaakt. Het is echter nooit te laat om jezelf te heroriënteren en te streven naar werk dat aansluit bij jouw behoeften en talenten. Het omarmen van hoogsensitiviteit is een waardevolle stap op weg naar zelfbegrip en acceptatie. Pas wanneer je je echt bewust wordt dat je hoogsensitief bent, begint de zoektocht naar werk dat beter aansluit bij jouw behoeften en levensdoelen. Dit bewustzijn biedt een duidelijk perspectief op wie je bent en hoe je kunt gedijen in een wereld die niet altijd begripvol is voor hooggesensitieve mensen.

HSP ontdekken vaak pas rond hun dertigste dat ze hoogsensitief zijn, wanneer studie- en carrièrekeuzes al zijn gemaakt. Toch is het nooit te laat om jezelf te heroriënteren en te streven naar werk dat aansluit bij jouw behoeften en talenten. Het omarmen van hoogsensitiviteit is een waardevolle stap op weg naar zelfbegrip en acceptatie. https://jouwhsp.nl/mindful-leven/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *