Hoogsensitiviteit als kracht

Als hoogsensitief persoon beleef je de wereld om jou heen heel intens. Aan de ene kant is hoogsensitiviteit een mooie karaktereigenschap. Je kan namelijk ontzettend genieten van de kleinste en simpelste dingen in het leven. Denk aan dat liedje waar je elke keer weer kippenvel van krijgt, die mooie bloemen in de tuin of een ochtendwandeling door een nog leeg bos. Daarbij beschikken hoogsensitieve personen vaak over een creatieve geest, een groot empathisch vermogen en hebben zij oog voor detail. Op de pagina over talenten en valkuilen kun je meer info vinden over de specifieke kwaliteiten van hoogsensitiviteit. Aan de andere kant zijn er ook nadelen. Als HSP ben je bijvoorbeeld gevoeliger voor stress.

Hoe ervaar jij jouw hoogsensitiviteit?

Sommige HSP’s noemen hun hoogsensitiviteit een talent anderen zien vooral nadelen. Ervaar je het als probleem of zie je er vooral de mooie kanten van, dat is belangrijk.
Volgens recent onderzoek van Esther Bergsma ervaren veel HSP’s hun zorgzaamheid, creativiteit, empathie en hun grote verantwoordelijkheidsgevoel als positief en zien zij zelfs als specifieke talenten.

Maar naast positieve aspecten zijn er ook negatieve: zoals je meer zorgen maken dan anderen of stressgevoelig zijn. Lees verder bij Denken en stress.

“Probeer achter de dingen die je lastig vindt te kijken naar welke kwaliteiten van hoogsensitiviteit eraan ten grondslag liggen.”

Acceptatie van hoogsensitiviteit

Hoe je jouw hoogsensitiviteit ook beleeft; accepteren dat het bij jou hoort is het beste. De mooie en minder mooie kanten ervan kun je het best omarmen.
Daarnaast is het belangrijk om je leven aan te passen waar dat mogelijk is. Bijvoorbeeld door het beperken van sensorische prikkels. Dat wil echter niet zeggen dat je voortdurend bezig bent prikkels te vermijden.

Jezelf helemaal accepteren is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat komt doordat je soms last kunt hebben van je gevoelige natuur. Je kunt bijvoorbeeld lastig vinden dat je:
• Intens emotioneel reageert
• Gevoelig bent voor kwetsende opmerkingen
• Niet tegen andermans leed of dierenleed kunt

 • Meer tijd nodig hebt om bij te tanken
• Sneller last hebt van stress

Het rijtje is uiteraard niet volledig, maar een opsomming van veelvoorkomende voorbeelden.

Emotioneel reageren

Doordat je dingen intens beleeft reageer je emotioneler, huil je bijvoorbeeld sneller: Aan de andere kant kun je erg genieten van de kleinste dingen, van muziek, kunst of de natuur. Een geweldige kwaliteit van hoogsensitiviteit.

Gevoelig voor kwetsende opmerkingen

Je bent gevoelig voor je sociale omgeving. Wat anderen van jou vinden vind je belangrijk. Daardoor komt een nare opmerking hard bij jou aan, maar kun je aan de andere kant ook intens genieten van een positieve opmerking. Je hebt meer baat bij positieve feedback dan iemand die niet hoogsensitief is.

Je hebt moeite met andermans leed

Je trekt je het leed van dierbaren erg aan, maar vaak ook leed in de wereld. De kwaliteit die daar achter zit is je empathie waardoor jij je goed kunt verplaatsen in anderen, ook als het dieren betreft.

Tijd nodig om bij te tanken?

Het kost tijd en energie als jouw hsp-brein informatie grondig verwerkt, maar aan de andere kant levert het je veel op en lever je goed werk. Een project van jou werk je van A tot Z grondig uit.

Stress

Je neemt scherp waar en slaat veel informatie op dat kan zorgen voor overprikkeling. Daar staat tegenover dat jij een compleet plaatje krijgt door alle binnenkomende informatie en dat je details ziet die anderen over het hoofd zien.

Ongemerkt zitten achter de dingen die jij lastig vindt juist jouw hoogsensitieve kwaliteiten. Ga je daarnaar op zoek dan kun je hoogsensitiviteit als jouw persoonlijke kracht gaan zien.
Het boek Gelukkig Hoogsensitief van Esther Bergsma (2021) kan je daar wellicht bij helpen. In het laatste gedeelte van het boek zit een overzicht waarmee je kunt onderzoeken welke talenten er achter je gevoeligheden zitten.
Als je begrijpt hoe hoogsensitiviteit werkt kun je de kwaliteiten beter op waarde schatten en inzetten.