Het vinden van geluk zit hem niet in grote dingen. Had ik maar een groter huis, een betere baan, was ik maar mooier…..dan zou ik echt gelukkig zijn, houden we onszelf vaak voor. We hebben de neiging om te vergeten dat geluk vaak een onverwacht bijproduct is van onze dagelijkse bezigheden. Het kan opduiken op momenten waarop we het niet direct verwachten, zoals tijdens een gezellig diner met vrienden of familie. In deze momenten kan er plotseling een gevoel van geluk opborrelen, zelfs als we ons er niet bewust van waren dat deze activiteit ons zo gelukkig zou maken.

Voor menig HSP zijn dit soort ervaringen er meestal regelmatig. dat komt doordat zij van nature een kei zijn in het genieten van de kleine momenten in het leven.

Hoe dat komt? Er is geen onderzoek naar gedaan. Maar het is waarschijnlijk dat HSP geluk in kleine dingen zien doordat zij details eerder opmerken, zoals de blaadjes die bewegen aan de bomen door de wind. Ook reageren zij intenser op mooie dingen. zij genieten bijzonder van een kunstwerk, muziek of de natuur. Maar ook van een gewone kop thee op het bankje in de tuin.

Wat kun je doen om geluk te vinden in kleine dingen?

Schrijf iedere dag op een post-it wat je vandaag gaat doen om het leven voor jou aangenamer te maken. Denk hierbij aan kleine dingen zoals: het lezen van een boek of het maken van een wandeling. Plan dat moment voor jezelf in je drukke dag. Anders is de kans groot dat je het vergeet. Hang de post-it met de tekst bijvoorbeeld op je koelkast, zodat je hem zeker ziet.

Kijk bewust naar dingen die je mooi vindt. Kijk bijvoorbeeld tijdens je wandeling bewust naar de mooie herfstkleuren van de bladeren aan de bomen.

Het vinden van geluk in dankbaarheid

Wist je dat je je ook gelukkiger voelt als je iedere dag twee of drie dingen opschrijft waarvoor je dankbaar bent in jouw leven? Doe dat bijvoorbeeld als afsluiting van je dag voordat je gaat slapen. Schrijf bijvoorbeeld op dat je dankbaar bent voor de vriendin die altijd naar je luistert of de knuffels die je vandaag hebt gekregen van je kind.

Hoe beter je bent in geluk te zien in de kleine momenten, hoe meer geluk-ervaringen op een dag. Wil je weten wat jou nog meer gelukkig kan maken als HSP? ga dan naar de link: https://jouwhsp.nl/mindful-leven/

Knuffel tussen moeder en zoontje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *