Empathie, zorgen voor een ander en hoogsensitiviteit. HSPs zijn empathisch en daardoor meestal ook zorgzaam. Je vindt hen daarom vaak in verzorgende beroepen en in het onderwijs. Daarnaast hebben zij een groot verantwoordelijkheidsgevoel. In feite dragen deze deze talenten eraan bij dat HSPs fijne werknemers en goede opvoeders zijn. Dat maakt HSPs waardevolle mensen voor de samenleving. Helaas wordt dit niet vaak belicht. Daarom in deze blog drie talenten van hoogsensitiviteit in de schijnwerper.

Zorgen voor een ander en hoogsensitiviteit

Wat betekent eigenlijk zorgen? Om het heel kort te zeggen: Begrijpen wat iemand nodig heeft en zorgen dat er in die behoefte wordt voorzien. Om te kunnen zorgen heb je als eerste empathie nodig. Je moet je kunnen inleven in de ontvanger van jouw zorg. Maar dat alleen is niet genoeg je moet ook bedenken waar diegene behoefte aan heeft en daarvoor zorgen. Bijvoorbeeld: Een baby die honger heeft de fles geven, een kind dat bang is knuffelen of boodschappen doen voor een oudere die slecht ter been is.

Empathie en hoogsensitiviteit

Daarnaast moet je ook in staat zijn om je emoties in de hand te hebben als je voor iemand zorgt. Dat betekent oa dat je je niet laat overspoelen door je eigen emoties. Zeker als je in de zorg werkt en direct geconfronteerd wordt met de kwetsbaarheid van mensen kan dat bij jezelf voor heftige emoties zorgen als HSP. Dat komt doordat jouw zogenaamde ‘spiegelneuronen’ in de hersenen zeer actief worden bij het zien van leed bij iemand anders. Je voelt daardoor de emoties van de ander zelf.

Daarnaast kun je je meestal ook gemakkelijk verplaatsen in de achtergrond van de emoties van een ander. Werk je in het onderwijs dan kijk jij bijvoorbeeld naar de achtergrond als een kind boos wordt en zie jij in waarom dit gebeurt. Het kind werd bijvoorbeeld overvraagd of raakte gefrustreerd doordat een werkje/taak steeds niet lukte. Je kunt je goed in de ander inleven en daardoor die boosheid begrijpen.

Verantwoordelijkheid en hoogsensitiviteit

Verder blijkt uit een recent (2021) onderzoek van Esther Bergsma onder 1800 HSPs dat zij hun verantwoordelijkheidsgevoel (96%) als hun grootste talent beschouwen in hun werk.  Maar ook in de opvoeding hebben HSPs hier veel profijt van.

Daarnaast spelen empathie en zorgzaamheid een grote rol in de opvoeding en relaties bij HSPs. De combinatie van empathie, zorgzaamheid en verantwoordelijkheidsgevoel zorgt ervoor dat HSP’s fijne werknemers zijn, maar ook liefdevolle partners en goede opvoeders.

Wat is jouw ervaring? Worden jouw talenten gezien in het werk of binnen je gezin

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *