Als je gevoelig in het leven staat begint dit al vroeg in je leven. Je wordt geboren als hoogsensitief persoon en de kans is groot dat je al op de basisschool merkt dat je veel opmerkt. Hierdoor kun je soms overprikkeld raken. Emotionele overprikkeling kan komen door allerlei factoren die meespelen in de klas.

Harde geluiden, pratende leerlingen, een vieze geur of de mimiek van anderen. Maar ook is de ‘mood’ van de juf of meester en de stemming van je klasgenoten belangrijk. Een boze juf, drukke kinderen, uitgelaten, verdrietig, boos of chagrijnig. Allemaal prikkels waar jij als HSP sterk op reageert.

Verder moet je meedoen in een groep dat vaak voor introverte kinderen lastig is. Je krijgt ineens aandacht als je daar niet op zit te wachten. Je moet spreekbeurten houden en je krijgt kritiek of complimenten. Al deze dingen kunnen ervoor zorgen dat jij aan het eind van de schooldag emotioneel overprikkeld bent.

Ook op de middelbare school of later in je studie of werk spelen dit soort factoren mee bij overprikkeling. En iets dat we zeker niet moeten onderschatten is wat een buitenbeentje zijn voor impact heeft op je zelfvertrouwen.

HSP’s worden doordat ze anders zijn dan anderen soms gepest op school, tijdens hun studie of op het werk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt helaas dat HSP-kinderen/ jongeren regelmatig hiervan het slachtoffer worden. Niet alleen zorgt dit voor overprikkeling,  bovendien tast het je zelfvertrouwen aan.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen krijg je niet mee met je geboorte, maar bouw je op in je leven, doordat je merkt dat je gewaardeerd wordt om wat je doet of wie je bent. Ervaar je steeds dat je er niet bij hoort in de groep of krijg je voortdurend vervelende opmerkingen naar je hoofd dan tast dit je zelfbeeld en zelfvertrouwen aan. Bovendien helpt het niet om je zelfvertrouwen op te bouwen als ouders en leerkrachten weinig begrip hebben voor jouw hoogsensitiviteit.

Niet alle ouders en leerkrachten hebben in de gaten dat een kind/jongere hoogsensitief is. Vaak krijg je als HSP te horen dat je ‘niet zo gevoelig moet zijn’ of dat ‘je je er maar niets van moet aantrekken’. Door dit soort opmerkingen kun je het idee krijgen dat je je aanstelt omdat iedereen wel eens gepest wordt. Het onbegrip van anderen doet pijn en je voelt je in de steek gelaten. Het is daarom logisch dat je met steeds meer tegenzin naar school gaat en dat jouw zelfvertrouwen wordt ondermijnd.

Meer begrip voor jou als HSP

Gelukkig staat hoogsensitiviteit de laatste tijd volop in de belangstelling. Daardoor kunnen ouders en leerkrachten leren om meer begrip te krijgen voor hoogsensitieve kinderen en leerlingen. Bovendien zullen ze eerder opmerken wanneer er sprake is van pesten.

Nu lijkt het misschien dat HSP’s het sociaal gezien alleen maar moeilijkheden ondervinden, maar dat is echt niet het geval.  Zij hebben juist vaak hele hechte en langdurige vriendschappen.

HSP kwaliteiten

Ben je hoogsensitief dan heb je meestal het liefst een paar goede vrienden die jou accepteren zoals je bent. Je hebt heel wat kwaliteiten in huis die jou een goede vriend/in maken:
Je bent empathisch, hebt iets voor een ander over en je kan goed luisteren, zeker als je introvert bent.
Je voelt goed aan hoe anderen zich voelen en speelt daarop in. Je voelt wat een ander nodig heeft. Aan de andere kant verwacht een HSP (te) veel van een vriendschap, wat soms voor problemen kan zorgen.

Hechte vriendschappen

Een HSP raakt nogal eens teleurgesteld als een ander niet voelt wat hij/ zij nodig heeft, zeker kinderen zijn snel teleurgesteld in vriendjes die niet zo trouw blijken te zijn. 

Maar ook als je ouder bent kun je te veel verwachten. Iedereen is anders en het feit dat je een ander kunt ‘lezen’ betekent niet dat een ander ook jou kan lezen. Daarom is zeggen wat je denkt en voelt heel belangrijk.

Verder zijn HSP’s  loyale en trouwe vrienden. Ze houden in het algemeen niet van ‘small talk’, maar willen al gauw dat ‘het ergens over gaat.’ Daardoor zijn de vriendschappen die ze hebben vaker diepgaand en hebben ze ook vaker dan gemiddeld vriendschappen voor het leven.

Toch kan aan iedere vriendschap een einde komen, gewoon omdat je bij het ouder worden andere interesses gaat ontwikkelen en mensen soms niet met je mee groeien. Vriendschappen kunnen daardoor verwateren en ophouden te bestaan. Loslaten is een rouwproces dat voor menig HSP niet gemakkelijk is. Dit kan een pijnlijke ervaring zijn, maar hoort nu eenmaal bij het leven.

Het mooie is dat er altijd weer ruimte is voor nieuwe vriendschappen met mensen die passen bij hoe jij nu in het leven staat.
Als mensen je accepteren zoals je bent ligt er een wereld voor je open!

Bronnen:
Saskia Klaaysen: Prikkels bijten niet
Esther Bergsma: Hoogsensitieve kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *