Emoties en gedrag

Een Highly Sensitive Person (HSP) staat gevoeliger in het leven dan de gemiddelde mens. Het betekent dat je gevoelig bent voor fysieke, sociale en emotionele prikkels en dat je tijd nodig hebt om alle informatie te verwerken in je brein. Daarnaast reageer je intens op alles dat je meemaakt.
HSP reageren op eenzelfde gebeurtenis vaak intenser dan niet- hoogsensitieven. (zowel positief als negatief) Dat komt o.a. doordat HSP veel meer informatie oppikken en daar diep over nadenken.

Gedrag

HSP observeren een situatie voordat ze actie ondernemen. Dit wordt ook wel het Stop en Check-systeem genoemd (E. Aron). Informatie die binnen komt via prikkels moet eerst verwerkt worden in het brein voordat actie wordt ondernomen.

Gevoelig voor emoties van anderen

Waarschijnlijk leven HSP sterk mee met de emoties van anderen doordat de hersengebieden met spiegelneuronen sterker geactiveerd worden. Deze spiegelneuronen zijn een bijzonder soort neuronen die de gevoelstoestand en acties van anderen spiegelen.

Overspoeld raken door emoties

Doordat situaties sterk emotioneel beleefd kunnen worden reageren HSP nogal eens onnavolgbaar voor niet-hsp. Bij een HSP rollen de tranen al snel over de wangen bij overprikkeling. Ook woede-uitbarstingen kunnen hiervan het gevolg zijn.
Om te leren omgaan met heftige emoties kun je baat hebben bij mindfulness-oefeningen.

Beste actie kiezen

Doordat HSP vaak met een helicopterview naar situaties kijken en ze zaken van alle kanten bekijken alvorens een beslissing te nemen, wordt dit wel eens aangezien voor besluiteloosheid of beren op de weg zien. Maar er is iets anders aan de hand. Het Beste-Optie-Ambitie-systeem is hier aan het werk. (E. Aron)
Dit betekent dat je de best mogelijke actie (voor iedereen) kiest met de minste kans op fouten. De sociale context speelt hierbij een grote rol. Meer lezen over jouw HSP-brein ga naar Denken en stress.

Wil je wetenschappelijke blogs lezen over hoogsensitiviteit ga dan naar deze site: https://sensitivityresearch.com