Er is de laatste tijd veel discussie over het begrip burn-out. Sommigen twijfelen aan het bestaan ervan, omdat het moeilijk te diagnosticeren is en er geen betrouwbare test voor is. Het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) waarschuwt echter dat een burn-out wel degelijk bestaat en serieus genomen moet worden.

Psychische vermoeidheid door werk

Burn-outklachten variëren van af en toe slecht slapen tot extreme moeheid. Door de enorme diversiteit aan psychische klachten die onder een burn-out vallen, is het moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen. Daarom spreekt het CBS tegenwoordig liever over “psychische vermoeidheid door werk”.

De diagnose burn-out

Veel van de burn-outklachten kunnen ook horen bij een depressie of angststoornis. Daarom is het ook zo moeilijk de diagnose burn-out te stellen. Het feit dat het moeilijk te diagnosticeren valt wil echter niet zeggen dat we het bestaan in twijfel moeten trekken, vindt het NIP.

Burn-out komt niet alleen door het werk

Dat een burn-out alleen met werk te maken zou hebben zoals de nieuwe definitie van het CBS voorstelt klopt niet. Mensen maken deel uit van de samenleving, hebben een gezin, zijn mantelzorger of hebben bijvoorbeeld financiële problemen. Moet je veel ballen in de lucht houden thuis dan zorgt dat voor een hoge belasting van een werknemer.

Coping

Wat verder een rol speelt bij oplopende stress zijn persoonlijke vaardigheden om ermee om te gaan. De een ontwikkelt betere coping strategieën dan de ander, daarnaast is ook de een gevoeliger voor stress dan de ander.

Hoogsensitieve personen (HSP)

Hoogsensitieve personen (HSP) hebben door hun omgevingsgevoeligheid en de intensieve manier van informatieverwerking in hun brein eerder last van stress-klachten. 57% van de volwassen HSP meldden ooit een burn-out te hebben gehad, vergeleken met 17% van de algemene bevolking. (Onderzoek Esther Bergsma, 2019)

Stressgevoeligheid wordt bepaald door een samenspel tussen (neuro)biologie (genen, biologisch stresssystemen, hersenontwikkeling), psychologie (persoonlijkheid, is iemand geduldig, aardig of juist snel boos, optimistisch, snel angstig of gestrest) en omgeving (de wereld waarin we op dit moment leven én wat iemand eerder heeft meegemaakt) (Bron: Christiaan Vinkers: In de ban van burn-out, 2022)

Tot slot

Het NIP maakt zich zorgen omdat het het aantal mensen met een burn-out onrustbarend toeneemt. In 2022 waren er 1,6 miljoen met burn-outklachten. Het NIP vindt dat mensen met een burn-out dringend goede zorg/behandeling nodig hebben. Zij vinden dat je je beter kunt verdiepen in wat goede zorg inhoudt dan in de discussie wat de definitie van burn-out nu precies is. Bovendien is twijfel zaaien over het bestaan van burn-out wel het laatste dat mensen met een burn-out kunnen gebruiken.

Reacties We horen graag je gedachten over dit onderwerp. Laat hieronder een reactie achter.

Meer lezenhttps://jouwhsp.nl/denken-en-stress/

Een burn-out moet serieus worden genomen vinden psychologen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *