Abonneren op LinkedIn

Hoogsensitiviteit is hot

Het is mooi dat er de laatste tijd veel aandacht in de media is voor hoogsensitiviteit, maar de keerzijde is dat het soms een verdienmodel lijkt te worden. Bijvoorbeeld in tijdschrift Happinez kun je lezen dat je als HSP edelstenen en kristallen kunt gebruiken om je energie te versterken of te verzachten. Zoals Labradoriet dat zou zorgen voor balans in je emoties en je aura beschermt tegen prikkels van buitenaf.

En ook op Tik Tok kun je allerlei filmpjes bekijken van HSP-influencers die van alles aanprijzen om beter om te gaan met de uitdagingen in het leven van een HSP. Zoals bijvoorbeeld een magnesiumvoetbad om overprikkeling te voorkomen. Hoogsensitiviteit is hot en kun je blijkbaar inzetten om inkomsten te genereren.

Wat verder opvalt is van grotere zorg; mensen die denken hoogsensitief te zijn, maar waarschijnlijk ‘gewoon’ stressklachten hebben.

Hoogsensitiviteit versus Stress

Er zijn plotseling zó veel mensen die denken hoogsensitief te zijn, dat het waarschijnlijker is dat er heel iets anders aan de hand is. Namelijk dat ze stress hebben door prestatiedruk en het feit dat ze te veel ballen in de lucht moeten houden in hun drukke leven. (Denk aan de combinatie werk/gezin/mantelzorg/vrijwilligerswerk/sociale contacten/studie….etc.)

Mensen verwarren hoogsensitiviteit misschien wel met gestrest zijn. Sta je altijd AAN en heb je weinig rustmomenten in je leven dan is het niet zo gek dat je overprikkeld raakt. Stapelt de stress zich op dan krijg je allerlei klachten zoals slaapproblemen, maag-en darmklachten, hoofdpijn, gespannen spieren, niet helder kunnen denken, piekeren, vol hoofd, een opgejaagd gevoel, snel huilen, boos of angstig worden, oppervlakkig ademhalen, een kort lontje hebben. Die klachten wijzen niet op hoogsensitiviteit maar op chronische stress.

Hoe weet je of gestrest bent of hoogsensitief of allebei?

Chronische stress zorgt voor allerlei psychische en lichamelijke klachten, dat geldt natuurlijk ook voor HSP.

Mocht je willen uitzoeken hoe het bij jou zit kijk dan eens op de website van Séverine van De Voorde (klinisch psycholoog en coach):

https://vanstressnaarveerkracht.be/

Op haar website vind je een gratis te downloaden Overzichtslijst Hoogsensitieve kenmerken versus Overprikkeling. Deze lijst is afkomstig uit haar boek dat recentelijk is verschenen: Hoogsensitief omgaan met stress.

De lijst maakt onderscheid tussen vragen over hoogsensitieve kenmerken van sensorische sensitiviteit zoals; ik ben mij bewust van subtiele signalen. Vragen die betrekking hebben op de diepgaande verwerking zoals; ik zie vaak verbanden die anderen niet zien. Vragen over sociale gerichtheid; ik heb een sterke intuïtie. En een onderdeel met vragen over overprikkeling en overemotionaliteit als gevolg van chronische stress bij HSP.

Ik wens je veel succes!

https://jouwhsp.nl/hsp-en-stress/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *