Een prima onderbuikgevoel

Een HSP is een kei in het waarnemen van de kleinste signalen op veel gebieden. Dat zorgt ervoor dat je onbewust veel stimuli of prikkels oppikt. Op basis van eerdere ervaringen beoordeel je die prikkels en neem je een beslissing. Achteraf kun je eigenlijk niet uitleggen waarom je die beslissing precies hebt genomen. Je ‘weet’ gewoon wat je moet doen op basis van jouw onderbuikgevoel of intuïtie.

In feite nemen we veel beslissingen in ons leven op basis van onze intuïtie. Niet alleen HSP doen dat. Maar mensen vinden het afgaan op hun onderbuikgevoel toch vaak minderwaardig. Alsof het geen goede beslissing kan zijn als deze niet tot stand is gekomen door er bewust over na te denken.

Waarom is een onderbuikgevoel belangrijk?

Vaak doen mensen lacherig over intuïtie. Ze nemen het niet zo serieus. En dat is jammer want we nemen veel beslissingen in ons leven op basis van die intuitie. Meer dan we ons realiseren volgens  psycholoog Gerd Gigerenzer, dé expert op het gebied van de intuïtie.

Het is volgens hem  belangrijk intuïtie op waarde te schatten. We hebben het nodig omdat iedere beslissing die we nemen niet weloverwogen kan zijn. We hebben daarvoor gewoon geen tijd. Zonder intuïtie zou er volgens hem weinig uit onze handen komen.

Mensen met veel ervaring in een bepaald vakgebied nemen de beste beslissingen op basis van hun intuïtie als ze weinig tijd hebben. Zelfs betere beslissingen dan als zij er langere tijd bewust over nadenken. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Een HSP heeft een prima onderbuikgevoel

Gelukkig nemen HSP hun onderbuikgevoel wel serieus. Ze zien het zelfs als een talent blijkt uit een recent onderzoek van Esther Bergsma onder 1800 HSP.  44% van de HSP ervaart  intuïtie als een talent en gebruikt het in werk en opvoeding juist als kompas.

Intuïtie ontwikkelen doe je zo

Dat je je onderbuikgevoel zelfs kunt ontwikkelen weten mensen vaak niet. Dat doe je door te leren hoe je je zintuigen goed kunt gebruiken, door te lezen, naar muziek te luisteren, te schilderen of je fantasie te laten gaan. Door te dagdromen of te mediteren. Het zijn allemaal manieren om je intuïtie te ontwikkelen.

Veel succes!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *