Als kind sta je niet stil bij hoe mooi je bent. Een lichaam heb je en is functioneel. Je kunt ermee klimmen, fietsen, lopen etc. Maar tijdens het opgroeien verandert dat beeld van het lichaam helaas.
Ouders geven, vaak onbedoeld, boodschappen die ervoor zorgen dat een kind het lichaam gaat zien als iets dat mooi of lelijk is en dat door anderen beoordeelt wordt. Ze uiten bv. hun ontevredenheid over hun eigen lichaam of maken opmerkingen over anderen.

Daarnaast zorgen de perfecte plaatsjes op social media ervoor dat vooral jonge mensen denken dat het hebben van een ‘killer body’ de standaard is. Pas als je er zus of zo uitziet houden mensen van je is de onderliggende boodschap.
Niet zo gek dat veel (jonge) vrouwen door al die beelden een negatief lichaamsbeeld ontwikkelen.

Het is daarom de hoogste tijd een ander verhaal aan jezelf te vertellen. Een verhaal van compassie en zelfwaardering. Want je bent al mooi.

Maar hoe vertel je een nieuw verhaal. Wat is daarvoor nodig?

5 tips voor een gezonder lichaamsbeeld

1) Stop met negatief te praten over je lichaam. Zeker vrouwen zijn super kritisch op hun lichaam; een buik die te bol is, benen die te mager of te dik zijn of borsten die te klein of te groot zijn.

2) Stop met jezelf te vergelijken met anderen op social media. Die mooie plaatjes beïnvloeden ons zonder dat we het in de gaten hebben. Hoe meer we ze zien hoe ontevredener we worden over ons eigen lichaam.

3) Zie schoonheid niet als verdienste en beoordeel anderen ook niet op het uiterlijk.

4) Kijk met mildheid naar je lichaam, veroordeel een lichaamsdeel niet omdat het er niet mooi genoeg (volgens de norm) uitziet.

5) Respecteer jezelf, ook als je jezelf niet mooi vindt. Je bent niet je lichaam, je hebt een lichaam dat in de eerste plaats jou veel mogelijkheden biedt, zoals bewegen of denken.

💜 En bedenk : Je bent mooi zoals je bent

Wil je beter voor jezelf zorgen kijk dan ook eens op deze pagina https://jouwhsp.nl/selfcare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *